.

Červen 2011

Odkaz na pěkné stránky

28. června 2011 v 14:14 | Lawiane |  Odkazy
Tady se můžete podívat na velmi pěkné nové stránky od Zdebry, které jsou celé věnované Finsku. :-)

Korpiklaani

9. června 2011 v 22:51 | Lawiane |  Hudba
Korpiklaani je finská folk metalová skupina, která funguje už od roku 1993, tehdy se však jmenovala Shaman. Pod tímto názvem hráli až do roku 2003 (někde se uvádí 2002), kdy se rozhodli změnit název, aby se nepletl se stejnojmennou skupinou z Brazílie. Korpiklaani znamená v překladu Lesní klan.
Zakladatelem kapely je zpěvák a kytarista Jonne Järvelä. Do roku 2003 skupina hrála písně v sámštině a ve stylu sámského joiku. Jejich tvorba byla více folková a méně metalová. To se změnilo a dnešní texty jsou v angličtině nebo finštině.
Témata jejich textů jsou typické pro jejich zemi. Zpívají o přírodě, alkoholu a různých mýtech. (tedy spíše se to stále víc zvrhává v ten alkohol)
Něco víc o jejich stylu - přeloženo z oficiálních stránek:
Jejich hudba se skládá z metalu, založeného na veselém folkovém základu. Tak jako jejich výběr nástrojů, využívají kombinaci elektrických kytar a bicích, stejně jako houslí a typických finských folkových nástrojů, jako třeba akordeon.
Pro většinu lidí, je jejich hudba tak radostná a živá, že nemohou vzdorovat tanci, smíchu a pocitům štěstí. Možná je to důvod, proč je fanoušci nazývají "pivní metal" (nepochybně mají stejný efekt jako pivo), ale může to být také kvůli tomu, že mnoho písniček je o neustálém pití Korpiklaanů.



Současná sestava:
• Jonne Järvelä - zpěv, elektrické a akustické kytary
• Cane (vl. jm. Kalle Savijärvi) - kytary
• Jarkko Aaltonen - baskytara
• Hittavainen (vl. jm. Jaakko Lemmetty) - housle, dechové nástroje
• Juho (vl. jm. Juho Kauppinen) - akordeon
• Matson (vl. jm. Matti Johansson) - bicí

host: Virva Holtiton (vl. jm. Juha Jyrkäs) - zpěv, kantele a texty
Bývalý členové:
• Toni Honkanen - kytary (2003-2005)
• Arto Tissari - baskytara (2003-2005)
• Ali Määttä - perkuse (2003-2005)


Diskografie:
Ukon Wacka (2011)
Karkelo (2009)
Korven Kuningas (2008)
Tervaskanto (2007)
Tales along this road (2006)
Voice of Wilderness (2005)
Spirit of the forest (2003)
z éry Shaman:
Shamaniac (2002)
Idja (1999)

Tuli kokko

V nedávné době Korpiklaani vydali své sedmé album nesoucí název Ukon wacka a po několikáté navštívili Českou republiku v rámci Paganfestu.
Sama jsem tuto kapelu naživo viděla dvakrát a nedám na ně dopustit (snad jen na to, že jejich publikum bývá až moc bouřlivé :D)

Juodaan viinaa


Finská mytologie - O vzniku světa

2. června 2011 v 20:33 | Lawiane
Tak opět jeden z článečků o mytologii.

Na počátku byla panna Ilmatar, dcera vzduchu. Žila ve světě větru, avšak po čase jí omrzelo být pořád sama a tak sestoupila na moře, kde jí vlny oplodnily. Ilmatar putovala mořem devět let a dítě stále nemohla porodit. Byla nešťastná, požádala tedy Ukka o pomoc. Po chvíli přiletěla kachna a chtěla si postavit hnízdo, nebylo však kde, protože existovalo jen moře a vzduch. Ilmatar tedy vystrčila z vody koleno a kachna na něm vytvořila své hnízdo. Sedm vajíček zahřívala, šest zlatých a jedno ze železa. Hnízdo však Ilmatar začalo pálit, otřásla se a vajíčka tak vysypala. Z dolní půlky skořápky se stala země, z horní nebe. Z horního žloutku pak slunce a z dolního luna, světlé skvrny na skořápce se staly hvězdami a tmavé oblaky.
Ilmatar pak při porodu stvořila zálivy, pahorky, tůně atd., na svět z ní přišel Väinämöinen, mocný a moudrý runopěvec. Zem však byla stále holá a pustá, a tak jí Sampsa osázel rostlinami, stromy a keři.

NEKOPÍROVAT!!!